Jag hatar ordet "HEN"!!

Läste en...Intressant kan vi kalla den..artikel i västerviks tidnigen på internationella kvinnodagen som jag reagerade väldigt starkt på. Ni hittar artikeln på VT.se eller på denna länk:
http://www.vt.se/nyheter/arkiv.aspx?articleid=6771312
 
"Ett annat ord som hon tycker om är hen....Egentligen borde man fråga människor hur de vill bli benämnda, tillägger hon."
 
Jag hatar ordet "hen" som någon kommit på som inte vet vad hon och han står för. Det är nämligen så att i de svenska språket kallas en individ som har en kuk för "han" och personer med fitta "hon". Sen om du känner dig kvinlig eller manlig har inte med saken att göra. Bara för att en katt lär sig aport blir det en hund. Bara för att en hund gillar vatten bilr den inte en fisk. Du är en han eller hon beroende på vilket kön du har, alltså hur du ser ut mellan benen.
 
Internationella kvinnodagen
"Fast den borde inte behöva finnas. Men att den finns betyder ju uppenbarligen att den behövs, säger hon."
 
Då får vi gå tillbaka lite i tiden och lära oss om varför den internationella kvinnodagen finns. 1910 införskaffades denna dag för att detta år fick kvinnor rösträtt. Detta är alltså en dag som vi firat att kvinnor har haft rösträtt i 103 år, precis som att vi firar att Jesus föddes för 2012 år sen i julas. Precis som på julen tänker vi på godhet och frelsning lite extra just eftersom vi firar att de var si och så många år sen Jesus (som enligt bibeln står för just godhet) föddes. Vi firar alltså internationella kvinnodagen för att de är ett vist anatl år sen kvinnor fick rösträtt, och där igenom tänker vi lite mer på kvinnors rättigheter. Detta är alltså ingen dag som från börja finns för att kvinnor ska få mer rättigheter, utan att dom fick rösträtt 1910. Alltså, denna dagen finns för att vi firar något som redan har hänt.
 
"Om hon hade en dag då hon kunde göra vad hon ville kring jämställdhet skulle hon börja med att gå in i klädaffärer och slå ihop tjej- och killavdelningarna."
"Pojkkläderna är mörka och tuffa, medan flickkläderna är ljusa, gulliga och figursydda."
 
Vi får backa bandet lite igen och ta reda på vad "figursydd" betyder. Det är alltså när något är sytt efter en figur, alltså en mal av något. Jag tänker inte förneka att kvinnor och män ser olika ut, därför finns det en "manlig" mal och en "kvinnlig" mal att gå efter. Detta innebär alltså att tjej- och killkläder är olika syda eftersom dom i regel är syda efter olika mallar eftersom kvinnokroppen och manskroppen i regel ser olika ut. Dett som också är intressant med artikeln är att tjejen som blir innterjuvad håller upp e svart och en rosa tröja var av ingen av dom är figursyd.. De känns som att problemet sitter i den troende lösningen...
 
Just när jag läste denna artikel så hade jag ett killlinne från H&M killavdelning, en inte figursyd tröja med babi på, en figursyd svart läderväst, båda köpta på H&M's tjejavdelning. Jag vet inte riktigt vart problemet sitter? Klädtillverkarna tillverkar just olika modeler av kläder så deras kläder kan sälja till många typer av människor. Är man nu kille (alltså har en snopp) hindrar de inte honom från att gå till tjejavdelningen och köpa något om han känner att de modelerna eller färgerna tilltala honom bättre. Är de mer namnen "tjej- och killavdelning" som skrämer? Det finns trots allt igen laserstråle som känner av om du har en snopp eller inte, och som då ger alla som har en snopp en stöt när de försöker ta sig in på tjejavdelningen. Inte vad jag vet i alla fall..
 
Det kommer bli väldigt rörigt om vi blandar alla modeler hej vilt i affären. Precis som de finns jeans på ett ställe, långarmader på ett annat, kläningar på sitt ställe och linnen på ett anant. Kortarmader för sig och underkläder för sig. Är det inte ganska logiskt trots allt att liknade modeler hänger för sig medan de andra hänger för sig så får vi konsumenter gå till de avdelningen vi vill?
 
Nederländerna
"För där är mammorna föräldralediga i tre månader, det är alltid mammorna som är lediga och sen när de börjar jobba igen finns det en oskriven regel att de bara ska jobba halvtid, eftersom de ska vara hemma och ta hand om barn och hem också."
 
Det finns trots allt en ganska stor anledning till att just den som fött barnet är hemma mest, i alla fall i början, DEN HAR MJÖLKEN! I dagens samhälle behöver man nödvändigtvis inte amma då de finns väldigt mycket andra sätt. Dock rekomenderas de att just mamman till barnet ammar barnet. Detta kan vara svårt att få ihop om man jobbar.... Om jag bara var ledig i tre ynka månader efter min förlossning skulle jag inte ens tänka tanken på att jobba mer än halvtid. Hur skulle de gå ihop sig med amningen och nattpass? Det finns en väldigt klar anledning till varför vi inte slänger in kalvarna till tjuren, mamma har mjölk = mat till de nyfödda barnet. Jag blir mörkrädd när jag hör detta!!!
 
Elinor
 
 


Kommentarer


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

angelicaelinor.blogg.se

Hej vi är två vänner som känt varandra sedan urminnes tider som har i stort sett ingenting gemensamt! DÄRFÖR tänkte vi att vi skulle starta en blogg tillsammans! En blogg som då kommer bli väldigt varierad!

RSS 2.0